NUNDAH HOUSE

“Nathan and Kyla worked with us and our architect in late 2014 to document all the interior design components for our major renovation. They helped us with all the finishes and fixtures and also with design features to enhance the work the architect did. As their documentation was good we have had no issues with our builder who commented that it’s been one of the easier projects as everything was so well detailed.

Both Nathan and Kyla were great to work with and as per the recommendation from our architect pushed us with different ideas which was exactly what we wanted. While we didn’t always go with their recommendations they were always willing to try again and come up with alternatives. We wouldn’t have got that special look without their input.

It’s now October and we are six weeks away from finishing and moving back in and everything is looking fabulous.”

Rob & Steph, Lane Cove

000

SUMMARY

The transformation of a Californian Bungalow in Sydney’s north involved the renovation and extension of a family home. Our brief was to unite the structure’s existing and introduced spaces, and to maximise the green setting through the use of light and restrained selection of materials.

CLIENT BRIEF

The owners wanted a residence that was modern rather than minimal, utilising natural light and an open layout, while delineating functional areas from recreational spaces and integrating private zones in the kitchen and bathrooms.

DESIGN CRITERIA

  • Ease of flow was a priority along with maximising the extension’s north-facing and private green-setting.
  • To respect the client’s request for the focus on the green view, the selection of natural materials, such as stone and native spotted gum, was a priority.
  • Considered design elements and the interior palette were not to compete with the natural setting.
  • The design had to take into account the specific needs of a couple, while accommodating the tastes of a family, should the property return to market.
  • Passive cross-ventilation and the use of thermal glass were to be incorporated to increase energy efficiency.
  • Collaboration took place with the architect and landscape designer, with our expertise called on for the selection of the exterior palette to unite the building’s existing and introduced elements.

DESIGN FEATURES 

  • The open spatial flow provides delineated spaces enhancing broad appeal.
  • The central staircase unites the existing and introduced spaces. Soaring vertical, spotted gum veneer posts add visual drama and refer to the home’s natural setting.
  • Vertical posts are utilised in the living space to separate kitchen from living area (visually reinforced by the lowered ceiling in the kitchen area), they guide spatial flow towards the outside deck, where the same timber detail links the exterior to interior.
  • Utility aspects of the kitchen are carefully concealed from recreational view.
  • Full-length-sliding doors maximise circular footfall between deck/dining/kitchen/living space. Black aluminium frames selected to be secondary to exterior night view.
  • Timber elements continued in bathrooms to complement natural setting. Window positioning capitalising on private aspect.
  • Tile featured walls draw on natural elements, adding glamour and texture.

THE RESULT 

The project carefully advances approaches to modern living by uniting the desire for open interior spaces with segregated zones.

  • Maximum priority is given to spatial flow with respect to the function of each space. Areas of the kitchen and bathroom remain private without obstructing movement or distracting the eye.
  • By restricting the use of materials to the same species of timber, stone etc. throughout and a subdued palette, a warm environment is created that is enhanced by the home’s green setting. This restrained approach also seamlessly unites the existing and introduced spaces.
000